قیام توابین، نخستین قیام پس از شهادت امام حسین(ع)

ساخت وبلاگ

قیام توابین، نخستین قیام پس از شهادت امام حسین(ع)

قیام توابیننخستین عکس العمل همگانی بود که در ارتباط با حادثه کربلا، توسّط مردم کوفه شکل گرفت؛ چرا که از یک سو، در کوفه شیعیان فراوانى زندگى مى کردند که به امیرمومنان(علیه السلام) و امام حسین(علیه السلام) علاقمند بودند و از سوى دیگر، آنان با نامه هاى خود، آن حضرت را به عراق دعوت کردند، و سپس از یارى او سرباز زدند و در واقع اباعبدالله الحسین(علیه السلام) و یارانش را تسلیم دشمن کردند و از سوى سوم، جمعى از همین مردم در آن حادثه هولناک مشارکت داشتند.
پس از ماجراى کربلا، شیعیان کوفه خود را بیش از دیگران مستحق ملامت مى دانستند و از عدم نصرت فرزند رسول خدا(صلى اللهعلیه وآله) احساس گناهو شرمسارى شدیدى مى کردند. آنان براى جبران این خطاى بزرگ، در پى قیام و شورش برآمدند، تا بتوانند این لکّه ننگ را از دامان خود شستشو دهند.
به همین منظور گروهى از شیعیان به نزد بزرگان شیعهدر کوفه که عبارت بودند از: سلیمان بن صرد خزاعى، مسیّب بن نجبه فزارى، عبدالله بن سعد بن نُفَیل ازدى، عبدالله بن وال تمیمى و رِفاعه بن شدّاد بَجَلى رفتند و همگى در منزل سلیمان اجتماع کردند.
نخست، مسیّب بن نجبه شروع به سخن کرد و پس از بیان مقدّمه اى گفت: «... ما در ارتباط با امتحانى که خداوند ما را در مورد خاندان پیامبر(صلى اللهعلیه وآله) کرد، دروغگو از آب درآمدیم و از این امتحان سرشکسته خارج شدیم. نامه ها و فرستادگان آن حضرت پیش از آن به ما رسید و حجّت بر ما تمام کرده، و بارها، چه پنهان و چه آشکارا، از ما یارى خواسته بود؛ ولى ما از جانمان درباره او دریغ ورزیدیم. او در نزدیکى ما به شهادت رسید، ولى ما نه با دستانمان و نه با زبان و نه با اموال و عشیره خود او را کمک نکردیم. اکنون ما در پیشگاه خداو پیامبرمان چه عذرى داریم؟!»
سپس ادامه داد: «لا وَاللهِ لا عُذْرَ دُونَ اَنْ تَقْتُلُوا قاتِلَهُ وَ الْمُوالِینَ عَلَیْهِ، اَوْ تُقْتَلُوا فِی طَلَبِ ذلِکَ، فَعَسى رَبُّنا یَرْضى عَنّا عِنْدَ ذلِکَ»؛ (نه به خداسوگند! چاره اى نیست جز آن که قاتلان آن حضرت و همراهان آنان را به کیفر رسانید و یا در این راه کشته شوید؛ شاید با این کار خداوند از ما خشنود شود).
پس از وى رفاعه بن شدّاد و آنگاه عبدالله بن سعد رشته سخن را به دست گرفتند و پیشنهاد کردند رهبرى این گروه را سلیمان بن صرد که صحابى رسول خدا(صلى اللهعلیه وآله) و مرد مطمئن و شایسته اى است بر عهده گیرد.
پس از آن سلیمان شروع به سخن کرد و پس از مقدّماتى گفت: «... ما منتظر ورود خاندان پیامبر(صلى اللهعلیه وآله) بودیم، به آنان وعده یارى دادیم و او را براى آمدن به عراق تشویق کردیم، ولى هنگامى که آنان به سوى ما آمدند، سستى کرده و ناتوانى به خرج دادیم و منتظر (حوادث) نشستیم، تا آنجا که فرزند پیامبر و پاره تن او در میان ما کشته شد. هر چه فریاد کمک خواهى سر داد، به کمکش نشتافتیم؛ فاسقان او را هدف تیر و نیزه قرار دادند، آهنگ کشتن او کردند و به وى یورش بردند، ولى ما کارى انجام ندادیم».
آنگاه افزود: «اَلا اِنْهَضُوا، فَقَدْ سَخَطَ عَلَیْکُمْ رَبُّکُمْ، وَ لا تَرْجِعُوا اِلَى الْحَلائِلِ وَ الاَْبْناءِ حَتّى یَرْضَى اللهُ، وَاللهِ ما اَظُنُّهُ راضِیاً دُونَ اَنْ تُناجِزُوا مَنْ قَتَلَهُ»؛ (برخیزید و قیام کنید! چرا که خداوند بر شما خشمگین شده است، به سوى همسران و فرزندانتان باز نگردید، تا آنگاه که خداوند از شما راضى شود. به خداسوگند! گمان نمى کنم خدااز شما راضى شود مگر آن که با قاتلان آن حضرت نبرد کنید و از آنان انتقام بگیرید).
سپس ادامه داد: «از مرگ نترسید؛ چرا که هر کس از مرگ بترسد ذلیل خواهد شد و همانند قوم بنى اسرائیل باشید (که به خاطر نافرمانى خداوند) پیامبرشان (موسى(علیه السلام)) به آنها گفت: «اِنَّکُمْ ظَلَمْتُمْ اَنْفُسَکُمْ»؛ (شما به خویشتن ستم کردید) و ادامه داد: «فَتُوبُوا اِلى بارِئِکُمْ فَاقْتُلُوا اَنْفُسَکُمْ»؛ (پس توبه کنید و به سوى خالق خود بازگردید و تن به کشتن دهید).(1)
سلیمان با سخنانى دیگر، مردم را براى قیام آماده کرد. پس از او خالد بن سعد بن نُفیل گفت: «به خداسوگند! اگر من بدانم تنها به کشتن خود، مى توانم از گناهم نجات یابم و پروردگارم را خشنود سازم، حتماً چنین کارى خواهم کرد و تمام اموالم ـ به جز اسلحه خود را که مى خواهم با آن بجنگم ـ براى نبرد با فاسقان، در اختیار مسلمانان قرار مى دهم».
به دنبال این سخنان مقدمات این حرکت تاریخی پایه ریزی و حتمی گردید.
آنچه از بررسى این قیام به دست مى آید، آن است که شهادت امام حسین(علیه السلام) چنان تاثیرى در میان آنان گذاشت که به چیزى جز شستشوى لکّه ننگ بى وفایى و عدم نصرت آن حضرت فکر نمى کردند. آنها نه طالب فتح و پیروزى بودند و نه براى رسیدن به حکومت و غنایم پیکار مى کردند. آنها وقتى که از شهر و دیار خویش خارج شدند، مى دانستند که دیگر باز نخواهند گشت و همه اینها را جناب «سلیمان بن صرد خزاعى» به آنها گوشزد کرده بود و توّابین نیز در پاسخ سلیمان گفتند: «ما براى دنیا و رسیدن به حکومت قیام نمى کنیم و هدف ما توبه از گناهان خویش و خونخواهى فرزندان دختر رسول خداست».(2)
آنان در واقع مى خواستند با کشتن و کشته شدن، از عذابى که به روح و جانشان افتاده بود، رهایى یابند و گناهان خویش را شستشو دهند. به همین دلیل در همان زمان، مختار نیز براى جمع آورى نیرو جهت مبارزه و قیام علیه حکومت ستمگر تلاش مى کرد، ولى با این حال حاضر به همکارى با سلیمان نبود و مى گفت: «سلیمان مى خواهد با این قیام، خود و یارانش را به کشتن دهد، او مردى است که از آیین جنگ آگاهى ندارد».(3)
آنان در آغاز قیام کنار قبر امام حسین(علیه السلام) رفتند و نهضت خویش را از آنجا آغاز کردند و نخستین بار توسّط برخى از آنان شعار «یالَثاراتِ الْحُسَیْنِ» سر داده شد. همه این تلاش ها و جانبازى ها توسّط کسانى صورت مى گرفت که روزى در کوفه از تهدیدهاى «ابن زیاد» که با تعداد محدودى وارد کوفه شد، ترسیده بودند و مسلم بن عقیل(رحمه الله) سفیر امام حسین(علیه السلام) را تنها گذاشتند و شهر را تسلیم دشمن کردند؛ ولى پس از حادثه عاشورا، چنان روحیّه اى پیدا کردند که جان برکف دست به قیام زدند تا کشته شدند.

عرفان و تندرستی...
ما را در سایت عرفان و تندرستی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mhealth-divinea بازدید : 63 تاريخ : سه شنبه 23 بهمن 1397 ساعت: 4:50